hybrid-uGP_6CAD-14-unsplash

Wat maakt jou gelukkig?

Inmiddels staat ons leven al meer dan een jaar op zijn kop. Vorig jaar maart werd ons geadviseerd om minimaal 1,5 meter afstand van elkaar te houden, geen handen meer te schudden, zo veel mogelijk thuis te werken en ons contact met anderen te beperken. Een verandering die ervoor zorgde dat vooral ons sociale leven op een laag pitje kwam te staan. Gevolg? Veel vrije tijd en ruimte om na te denken. 

Enkele weken na de invoering van de maatregelen merkte ik de eerste effecten hiervan. Alle geplande sociale evenementen werden gecanceld, de rush van het weekend bleef uit en ik begon na te denken over hoe ik mijn vrije tijd kon invullen. Ik kwam tot de conclusie dat mijn geluksgevoel de laatste jaren vooral werd gevoed door me met zo veel mogelijk mensen te omringen. Vrijdagmiddag stond standaard een borrelplank voor mijn vrienden en mij klaar. Zaterdagochtend was ik met vriendinnen in de sportschool te vinden en ‘s avonds kreeg ik meestal een appje om even een drankje in de kroeg te doen. Zondag stond in het teken van familiebezoeken. Omdat deze activiteiten helaas niet meer mogelijk waren, ging ik nadenken over de vraag: waar word ik gelukkig van als mijn sociale schild wegvalt? 

Nadenken over waar je gelukkig van wordt, doen we niet zo vaak. We besteden normaal gesproken onze tijd aan andere dingen die we op dat moment belangrijker achten. Omdat deze dingen wegvielen vanwege de maatregelen, ontstond er bij mij een reflectiemoment op het leven. Ik begon niet alleen na te denken over welke activiteiten mij gelukkig maken, maar ook of de activiteiten die ik tot op heden deed, bijdragen aan mijn geluksgevoel. Ik vroeg mezelf af: “Haal ik nog voldoende energie uit mijn werk? Moet ik misschien gaan verhuizen? Blijf ik krachttraining doen of ga ik beginnen met een andere sport die ik buiten kan doen? Wat vind ik leuk om alleen te doen?” Reflecteren kan spannend zijn en gepaard gaan met gevoelens van onzekerheid en twijfel. Die zetten op hun beurt aan tot nog meer nadenken en tobben, wat uiteindelijk leidt tot meer twijfel en onrust. Zo ook bij mij. Ik vond het moeilijk om niet te vervallen in negatieve gedachten als “We kunnen helemaal niks meer, wanneer is deze ellende voorbij? Het leven is saai zo”. 

Vanuit mijn psychologische achtergrond wist ik dat het helpt om te proberen de situatie positief te bekijken en de negatieve spiraal te doorbreken. Ik moest denken aan een interventie die we vaak toepassen bij Happiness Lab: het maken van een energielijstje. Bij het opstellen van het energielijstje vraag je jezelf af waar je energie van krijgt en wat energie kost. Ik vroeg mezelf af wat ik leuk vond om te doen. Waar word ik gelukkig van? Wat heb ik altijd al willen doen, maar kwam er steeds niet van? Wanneer verlies ik compleet het besef van tijd en ruimte? Op mijn energielijstje kwam het volgen van een fotografiecursus, het lezen van boeken, legpuzzels leggen, wandelen en mijn idee voor een eigen onderneming uitwerken. Dingen die ik bijna allemaal binnen de coronamaatregelen kon doen. 

Steeds vaker merk ik om mij heen dat mensen vervallen in een negatieve kijk op de gehele situatie. “Niets is meer zoals het was, we kunnen helemaal niks meer, we zitten alleen maar thuis, dit duurt veel te lang.” Begrijpelijk, want we hebben te maken met maatregelen die ons beperken. Toch zou ik iedereen die kampt met dit soort gedachten het gunnen om de situatie vanuit een ander perspectief te belichten. We hebben nog nooit zo veel vrije tijd gehad. Benut die tijd. Ga datgene doen wat je al zo lang hebt willen doen. Lees dat boek dat al jaren in je kast staat, verdiep je in een training of opleiding die je al lang wilt volgen, werk dat idee uit dat al langere tijd in je hoofd rondspookt of speel wat vaker spelletjes met je kinderen. Nu is juist de tijd om naar binnen te keren en jezelf in de spotlight te zetten. Welke dingen maken jou gelukkig?

Mocht je het moeilijk vinden om dit te bepalen, denk dan eens terug aan je kindertijd. Wat vond je toen leuk om te doen? Wat wilde je graag worden? Meestal zitten deze wensen nog ergens diep in ons. Ik hoop dat je iets vindt waar jij gelukkig van wordt en de komende tijd aandacht aan kunt besteden, zodat je deze tijd wat makkelijker en positiever doorkomt.